SPZ na přání je v České republice možné pořídit už od roku 2016, od té doby se jich vydalo okolo 16.000. Přemýšlíte i vy o tom, že si pořídíte originální poznávací značku na své auto?

V tomto článku se dozvíte, jaká pravidla musíte při výběru dodržet, kde si o registrační značku zažádat, jaká je její cena i jak je to s SPZ na přání v ostatních zemích.

Pravidla při návrhu SPZ na přání

Podle novely zákona č. 56/2001 Sb. mají od roku 2016 všichni řidiči možnost požádat o registrační značku na přání. Tuto možnost mají jak majitelé osobních automobilů, tak i majitelé motocyklů a mopedů.

U osobních automobilů je SPZ složena z 8 znaků, u motorek ze 7 znaků a u mopedů z 5 znaků.

Jaká pravidla je třeba dodržet?

  • Každá poznávací značka na přání musí obsahovat minimálně jednu číslici.
  • Značka nesmí obsahovat speciální znaky, diakritiku ani interpunkci.
  • SPZ nesmí obsahovat písmena G, O, Q, W a CH, protože jsou snadno zaměnitelná s jinými znaky.
  • Espézetka nesmí obsahovat vulgární, hanlivé a rasistické výrazy, a také výzvy ke xenofobii nebo názvy úřadů.
  • SPZ na přání musí být originální, není tedy možné zvolit značku, kterou už má někdo jiný.

Každý návrh SPZ na přání je kontrolovaný na úřadech obcí s rozšířenou působností a poté ještě kontrolovaný v centrálním registru vozidel, aby se předešlo tomu, že budou dvě SPZ totožné.

Nejlepší SPZ na přání? Na správný název návod neexistuje, pár zásad ale budete muset dodržet.
Na nejlepší SPZ na přání návod neexistuje, pár zásad ale budete muset dodržet.

Jak espézetku na přání registrovat?

Registrace poznávací značky na přání probíhá na úřadu obce s rozšířenou působností v místě registrace vozidla. Žádost, na které fyzická osoba uvádí jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu a právnická osoba název nebo obchodní firmu, identifikační číslo a adresu sídla, je možné doručit hned několika způsoby.

Jednou z možností je osobní dodání. Můžete ale také využít formulář žádosti o vydání tabulky s registrační značkou Ministerstva dopravy nebo formulář o přidělení registrační značky na přání. Formulář následně podáte písemně, poštou nebo prostřednictvím datové schránky.

Čekací doba na registrační značku na přání je 15 dní. Poté, co bude značka hotová, dojdete na úřad a současné registrační značky vyměníte za nové.

Rezervace SPZ na přání

Registrační značku na přání si můžete také nechat rezervovat po dobu 6 měsíců. Během této doby si můžete nechat SPZ udělat a nikdo jiný si ji nemůže registrovat. Po uplynutí doby rezervace automaticky zaniká.

Cena SPZ na přání

Pravděpodobně vás také zajímá, jaká je vlastně cena SPZ na přání. Cena za jednu značku je 5.000 Kč, pokud tedy chcete pořídit SPZ na osobní automobil, zaplatíte 10.000 Kč za obě značky. V případě motocyklů a mopedů vám bude stačit jen jedna značka, připravte si tedy 5.000 Kč.

Tip! Srovnejte si ceny pojištění automobilu během chvilky. Zdarma a nezávazně.
Tip! Srovnejte si ceny pojištění automobilu během chvilky. Zdarma a nezávazně.

Je SPZ na přání přenositelná?

Mnoho lidí se zajímá i o to, jestli je SPZ na přání přenositelná. Stejně jako běžné SPZ přenositelná je. Pokud je majitel značky stejný, může značku přeregistrovat na jiné vozidlo, které vlastní. Registrační značka však může být použita jen na jednom vozidle současně.

Jak je to s registrační značkou při prodeji?

Pokud jste se rozhodli vozidlo s SPZ na přání prodat, máte dvě možnosti:

1) V první řadě můžete značku přeregistrovat na jiné vozidlo nebo si ji na 3 měsíce rezervovat a následně ji použít na nově zakoupeném voze.

2) Druhou možností je společně s vozem prodat i značku. Převod značky je však možný jen v případě, že bude automobil stále registrovaný v České republice a bude se jednat o převod mezi fyzickými nebo právnickými osobami.

Ověření dostupnosti SPZ na přání – jednoduše na webu Ministerstva dopravy České republiky.
Ověření dostupnosti SPZ na přání – jednoduše na webu Ministerstva dopravy České republiky.

Poškození a ztráta SPZ na přání

V případě, že dojde k poškození espézetky na přání, můžete si ji nechat vyměnit na příslušném úřadě za poplatek 600 Kč. Pokud však espézetku ztratíte nebo vám ji někdo odcizí, náhrada možná není a budete si muset nechat udělat novou espézetku na přání v ceně 5.000 Kč za kus.

Seznam vydaných SPZ na přání

Na stránkách Ministerstva dopravy České republiky je k nahlédnutí seznam registračních značek na přání, které byly vydané v posledních letech. Díky tomuto seznamu si můžete tedy sami rychle ověřit, zda značku, kterou byste si chtěli nechat vyrobit, už nemá někdo jiný.

Oblíbené SPZ na přání

Mezi nejoblíbenější registrační značky, které si nechávají řidiči vyrobit na míru, patří značky složené ze snadno zapamatovatelných číslic, značky se jmény nebo vtipnými názvy. Na silnicích tak například můžete narazit na značku P0S-LANEC, FBI-00000, N0T-DIRTY, 001-PRAHA, IAM-LATE1, 0NE-00000, ALL-1NEED, IAM-B0SS7 nebo P0D-LAHAR.

Tip! Se stylovou SPZ na vašem autě si sjednejte i havarijní pojištění, které se bude hodit nejen při dopravní nehodě, ale i menším poškození vozu při parkování.
Tip! Se stylovou SPZ na vašem autě si sjednejte i havarijní pojištění, které se bude hodit nejen při dopravní nehodě, ale i menším poškození vozu při parkování.

Jak je to s espézetkami na přání v ostatních zemích?

SPZ na přání nejsou doménou jen České republiky, lidé si je mohou nechat vyrobit téměř ve všech zemích světa. Kromě USA jsou dostupné také například v Rakousku, Belgii, Chorvatsku, Dánsku, Finsku, Lotyšsku, Lucembursku, na Maltě, v Norsku, Polsku, Slovinsku, Švédsku, Jižní Africe nebo Turecku.

Zajímavosti o zahraničních SPZ na přání

Pojďme se na závěr ještě podívat na několik zajímavostí spojených s espézetkami na přání v zahraničí.

Austrálie

SPZ na přání neboli personalizovanou SPZ si mohou řidiči pořídit i v Austrálii, v některých státech však za vlastnění této SPZ musí platit roční poplatek, v australských státech Victoria a Queensland jde výtěžek z prodeje SPZ na přání na činnost v oblasti bezpečného silničního provozu.

Spojené arabské emiráty

Ve Spojených arabských emirátech se klasické státní poznávací značky skládají z pěti čísel a jednoho nepovinného znaku, který je daný konkrétním emirátem. SPZ na přání mají speciální kombinaci čísel (12345, 55555 apod.) nebo mají méně než 5 číslic.

💡
Tyto poznávací značky se prodávají na veřejných aukcích a zisk z nich jde na dobročinné účely. 

Velmi nízká čísla se prodala za opravdu neuvěřitelné částky. Světový rekord je spojený s emirátem Abu Dhabí, kde se poznávací značka s číslem jedna prodala za neuvěřitelných 14 milionů amerických dolarů. V emirátu Dubaj poznávací značku s jedničkou vlastní vládce Dubaje šejk Muhammad.

Norsko

Od 15. června 2017 je v Norsku možné zažádat o poznávací značku na přání. Osoby, které mají o takovouto SPZ zájem, musí vyplnit online žádost a zaplatit poplatek 9.000 norských korun, tedy v přepočtu zhruba 1.058 amerických dolarů.

Tato služba se v počátku dočkala takového zájmu, že během několika minut od spuštění spadl vládní web Public Roads, protože se na něj během prvních 25 minut připojilo přes 2.000 lidí.