Náklady za vytápění jsou vzhledem k rekordně rostoucím cenám elektřiny i plynu v posledních měsících tématem číslo jedna. Existuje však několik možností, jak ušetřit, a které mohou majitelé elektrických a plynových kotlů využít.

Pojďme si tyto možnosti přiblížit a představit si dotační programy, díky kterým můžete získat nemalou finanční dotaci na výměnu kotle.

Elektrické kotle

Běžně rozlišujeme dva typy elektrokotlů, tedy přímotopný elektrický kotel a elektrokotel se zásobníkem.

  • Přímotopný elektrický kotel je velmi tichý a vyznačuje se kompaktními rozměry, díky čemuž se hodí i do menších domácností.
  • Elektrokotel se zásobníkem je větší vzhledem k tomu, že má zabudovanou nádrž na vodu. Tento elektrokotel funguje tak, že topné tyče ohřívají vodu, která se díky oběhovému čerpadlu vhání do radiátorů.
Výkon elektrických kotlů se pohybuje od 4 do 60 kW v závislosti na tom, jaký model zvolíte.

Jaké jsou výhody elektrického kotle?

Mezi nejzásadnější výhody elektrického kotle patří relativně nízká pořizovací cena, která se pohybuje okolo 10.000 až 15.000 Kč, jednoduchá montáž, pohodlná obsluha i šetrnost k životnímu prostředí. Jistě oceníte i nenáročný servis a také tichý chod.

Jaké jsou nevýhody elektrického kotle?

Tou největší nevýhodou elektrických kotlů jsou vyšší provozní náklady a také požadavek na větší kapacitu elektrické sítě. Elektřina se hodí zejména do malých bytů a pasivních a nízkoenergetických domů.

Jak ušetřit energii v domácnosti?
Jak ušetřit energii v domácnosti? Zapínejte spotřebiče na noční proud.

Jak ušetřit na energiích, pokud máte elektrokotel?

Jedním ze způsobů, jak ušetřit na energiích, pokud topíte elektrokotlem, je využívání nízkého tarifu, který je známý také pod názvem noční proud. V době platnosti nízkého tarifu spotřebovávají všechny spotřebiče v celé domácnosti levnější proud, nejedná se tedy o topení, ale o myčku, ledničku, počítač, televizi a další zařízení.

Nižší tarif můžete používat za předpokladu, že splňujete podmínky stanovené distributorem elektrické energie a máte elektrickou přípojku s dvoufázovým elektroměrem a modelem hromadného dálkového ovládání.

Čas spínání nízkého tarifu je možné zjistit na webových stránkách svého distributora elektrické energie, postačí vám k tomu zadání kódu HDO.

Další způsoby, jak ušetřit

Za elektřinu můžete ušetřit také zateplením domu nebo bytu a pořízením termostatu, který vám umožní chytře plánovat průběh topení. Nemalou úsporu peněz vám může přinést také zaizolování oken a pořízení závěsů.

V neposlední řadě můžete ušetřit srovnáním dodavatelů energie a vybrat takového, který nabízí nejlepší ceny a nejvýhodnější nabídky.

Tip! Porovnejte si ceny elektřiny ve vašem kraji. Nezávazně a zdarma.
Tip! Porovnejte si ceny elektřiny ve vašem kraji. Nezávazně a zdarma.

Plynové kotle

Plynové kotle, jejichž pořizovací cena se pohybuje od 15.000 Kč a výše, se hodí zejména do větších nezateplených domů. Kotel během spalování plynu ohřívá teplonosnou látku, která se dále rozvádí do radiátorů nebo jiných topidel.

Pokud se rozhodnete vytápět svou domácnost plynem, zkontrolujte, zda máte plynovou přípojku. Pokud byste ji neměli, museli byste ji vybudovat dodatečně a je třeba říci, že se jedná o poměrně finančně náročnou záležitost v řádech desítek tisíc korun.

Výhody plynového kotle

Výhodou plynu je bezesporu jeho nižší cena oproti elektrické energii, dalším plusem je snadné ovládání, například pomocí termostatu nebo mobilní aplikace, a také skutečnost, že jsou plynové kotle šetrné k přírodě.

Nevýhody plynového kotle

Mezi nevýhody patří vyšší pořizovací cena a náklady na servis.

Jak ušetřit za topení? Jak ušetřit za plyn? Čtěte naše tipy v článku.
Jak ušetřit za topení? Jak ušetřit za plyn? Čtěte naše tipy v článku.

Jak ušetřit, pokud máte plynový kotel?

Ušetřit nejen finance, ale také přírodu můžete pořízením nového kondenzačního plynového kotle, který využívá teplo ze spalin, jež by jinak skončilo v komíně.

Tímto způsobem dochází ke snížení spotřeby plynu až o 30 %. Na nákup kondenzačního plynového kotle můžete navíc získat dotaci.

Ušetřit můžete také pravidelnou údržbou, vysokou účinnost a nízkou spotřebu vám totiž může zajistit jen správně nastavené zařízení.

Další způsoby, jak ušetřit za plyn

Nižší náklady za topení vám také zajistí snížení teploty v domě. Věděli jste, že když snížíte teplotu o pouhý jeden stupeň Celsia, ušetříte dokonce až 6 % zemního plynu? Úsporu peněz může přinést samozřejmě i zateplení domu, používání rolet, pravidelné odvzdušňování radiátorů a chytré větrání.

V neposlední řadě stejně jako v případě vytápění elektřinou doporučujeme srovnat nabídky jednotlivých dodavatelů plynu.

Tip! Porovnejte si ceny plynu ve vašem kraji. Během chvilky budete mít jasno, který dodavatel je nejlevnější.
Tip! Porovnejte si ceny plynu ve vašem kraji. Během chvilky budete mít jasno, který dodavatel je nejlevnější.

Pokuta za neekologický kotel

Domácnosti mají necelý půlrok na výměnu neekologických kotlů. Podle zákona o ochraně ovzduší totiž budou od 1. září 2022 povoleny pouze kotle 3. a vyšší emisní třídy podle ČSN EN 303-3. Zakázané tak bude používání první a druhé emisní třídy.

V případě, že domácnosti neekologický kotel neodstaví, hrozí jim pokuta až ve výši 50.000 Kč.

Kotlíková dotace

Na pořízení nového kotle nemusíte být sami, můžete využít některou z dotací. Jednou z nich je kotlíková dotace. Jedná se o úspěšný dotační program na výměnu kotlů na uhlí s ručním přikládáním. Tato dotace byla poprvé spuštěna v roce 2015 a bude pokračovat až do roku 2022.

Na výměnu nyní domácnosti s nižšími příjmy získají výhodnou dotaci až ve výši 95 %. Domácnostem s nižšími příjmy je přislíbená částka 5,5 miliard korun, což odpovídá zhruba 50.000 vyměněných kotlů. Příjem žádostí bude probíhat přes krajské úřady od začátku roku 2022.

💡
Na výměnu neekologického kotle mohou získat dotaci až do výše 50 % i ostatní domácnosti díky programu Nová zelená úsporám.

Nová zelená úsporám

Ušetřit nemalé peníze můžete díky zmíněnému programu Nová zelená úsporám, který byl spuštěný na podzim 2021. V rámci tohoto programu mohou vlastníci stávajících dokončených rodinných domů získat dotaci na výměnu neekologických kotlů na pevná paliva nižší než 3. třídy a také výměnu lokálních topidel, která jsou využívaná jako hlavní zdroj tepla.

Tato topidla je možné vyměnit za kotel na biomasu, tepelné čerpadlo nebo plynový kondenzační kotel. Získat je možné dotaci od 30.000 do 100.000 Kč.

Tuto dotaci, a to ve výši až milionů korun, můžou využít také vlastnící stávajících bytových jednotek, společenství vlastníků bytových jednotek stávajících bytových domů a pověření vlastníci bytových jednotek.

Program Nová zelená úsporám plánuje rozdělit 8,5 miliardy korun na výměnu zhruba 100.000 kotlů. Žádosti je možné posílat od podzimu 2021 přes stránky www.novazelenausporam.cz.