Nezřídka se stává, že ráno přijdeme k autu a nenastartujeme. Na to, jak nastartovat auto v zimě, přitom existují jednoduché triky.

Studené počasí neprospívá lidem ani plechovým miláčkům. I když jsou poslední zimy mírné, nečekané mrazy nás často překvapí.

Proč máme problém nastartovat auto?

S rostoucími mrazy klesá viskozita a mění se vlastnosti provozních kapalin. Chladicí kapalině jsme věnovali samostatný článek. Dnes nás zajímá hlavně benzin (nafta) a olej.

Startovací proces benzinového motoru začíná stlačením a zahřátím paliva. Ohřáté palivo se pomocí jiskry ze svíčky vznítí, čímž dojde k zažehnutí a otočení motoru. Teplota -24 °C a nižší ovšem zastaví vypařovací proces benzinu, a proto nedojde k zažehnutí.

Podobně na tom je i dieselový motor. Ten pro zážeh využívá stlačený vzduch, do kterého se vstříkne zahřáté palivo. Nízké teploty ale ochlazují palivo do takové míry, že nedojde ke vznětu. Proto se v dieselových motorech využívají žhavicí svíčky, které palivo ohřejí na provozní teplotu.

Třetí kritickou částí je autobaterie, jejíž výkon při nízkých teplotách klesá. Do jaké míry, to vám prozradí tabulka.

Teplota Výkon
20 °C 100 %
-20 °C 50 %
-30 °C 30 %

Kromě nižší kapacity a výkonu jsou problém i chemické procesy v baterii. Ty vlivem nízké teploty probíhají pomaleji, což snižuje rychlost reakcí a šanci nastartování.

povinné ručení cena
Tip! Cena povinného ručení se odvíjí podle několika věcí, např. výkonu motoru či stáří auta. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc.
tankování paliva do auta
Jak poznat kvalitní benzín či naftu? U stojanu by měl být malý štítek s normou.

Prevence především

Chcete znát trik na to, jak nastartovat auto v zimě? Udržujte vaše auto v dobrém stavu. To ostatně platí nejen přes zimu. Perfektní stav vozidla zaručí, že pohodlně nastartujete i v mrazech.

Netankujte levný benzin či naftu

Co se paliva týče, řešení je snadné. Netankujte levné palivo s vysokým bodem zamrznutí. Zákon sice ukládá povinnost benzinkám od prosince do konce února nabízet zimní palivo s funkčností až do -20 °C. Zima na kalendář ale nebere ohled a překvapí i nižšími teplotami.

Pokud tankujete v traktorce nebo místním zemědělském družstvu, možná ušetříte pár korun za pohonné hmoty. Nedivte se ale, že krystaly zmrzlé nafty způsobí poškození motoru nebo palivového systému.
bílé auto v zimě
Jak nastartovat auto s vybitou baterkou? Pusťte auto z kopce při zařazené rychlosti.

5 tipů, jak nastartovat auto v zimě

Dejme tomu, že máte vůz v pořádku, ale přesto ráno auto ne a ne nastartovat. I v tento zoufalý moment existují triky na to, jak nastartovat:

  • Natáhněte palivo do systému – otočte klíček do druhé polohy a chvíli počkejte. Dojde tím k zapnutí čerpadla a natlakování palivového systému. Po několika sekundách otočte klíček zpět a chvíli počkejte. Proces několikrát opakujte a poté zkuste klasicky nastartovat.
  • Zahřejte baterii – jestliže vás překvapily mrazy a způsobily ztrátu kapacity baterie, jednoduchým trikem ji zahřejete a podpoříte chemické procesy uvnitř. Zapněte dálkové nebo potkávací světla, pomůže i zapnutí topení. Tím dojde k zahřátí baterie. Světla nechte pár minut zapnutá a poté vše vypněte a nastartujte.
  • Netrapte startér – dlouhé týrání startéru nikomu neprospívá. Při startování točte maximálně deset vteřin a pak vyčkejte. Při delší době riskujete poškození startéru. Dlouhé starty navíc vybíjejí baterii. Jako indikátor slouží snižující se otáčky startéru, které varují před vybitou baterií.
  • Spojka až na podlahu – sešlápnutím spojky dojde k jejímu rozpojení. Motor tak nemusí přemáhat sílu spojky, ale lépe soustředí sílu přímo na motor. Kromě toho, že je startování s vyšlápnutou spojkou bezpečnější, nepřetěžuje se jím startér a nedochází ke snížení životnosti motoru.
  • Spreje pro rychlý start – speciální přípravky s aerosoly obsahujícími estery se obvykle stříkají do karburátoru vzduchového filtru. Látky obsažené ve spreji se zapalují při nižší teplotě než palivo, čímž podpoří startování. Spreje se vyplatí v zimě, vlhkosti, při málo nabité baterii, nebo když motor nedává dostatečně velkou jiskru. Vždy dodržujte výrobcem udávaný postup!
Jak nastartovat auto přes kabely?
Jak nastartovat auto přes kabely? Postup je jednoduchý, viz níže.

Kabely vždy pomůžou!

Speciální kapitolu věnujeme startování přes startovací kabely. Ty sice nepatří do povinné výbavy, v zimě vám je ale vřele doporučujeme. Nikdy nevíte, kdy se vám budou hodit a když s nimi nepomůžete sobě, zachráníte třeba souseda na parkovišti.

Jak zapojit startovací kabely?

Postup využití startovacích kabelů je jednoduchý:

  1. Připojte červený kabel ke kladnému pólu vybité baterie.
  2. Připojte konec červeného kabelu ke kladnému pólu nabité baterie.
  3. Připojte modrý (nebo černý) kabel k zápornému pólu nabité baterie.
  4. Připojte druhý konec modrého (nebo černého) kabelu na vhodné místo na bloku motoru auta s vybitou baterií.

Takové místo vypadá jako kus vozu spojený s blokem motoru, za který dobře uchytíte kleště startovacích kabelů.

Nastartujte auto s nabitou baterií a následně auto s vybitou baterií. Auto nechte na kabelech alespoň 15 minut a nastartované bez kabelů klidně další hodinu. Jestli jedete cestou z práce domů, vezměte to oklikou, ať se baterie dobije.

Jak odpojit startovací kabely?

Kabely odpojujte v opačném pořadí, než jste je připojovali. Při manipulaci s připojenými kabely si dejte pozor, ať o nic nezavadíte. Riskujete tím zkrat a poškození jedné z baterií.

Žádnou paniku

Pravidla pro to, jak nastartovat auto v zimě, jsou poměrně jednoduchá. Pokud auto ráno nestartuje, zachovejte klid a postupujte podle našeho návodu. Přejeme vám spoustu klidných startů a kilometrů koly dolů.

Tip! Přečtěte si více zajímavostí z moto světa: