Chcete si i letos užít skvělé lyžování, ale zároveň se vám nechce utrácet příliš mnoho peněz? V tom případě čtete ten správný článek. Připravili jsme si pro vás totiž hned několik tipů na to, jak za skipasy ušetřit.

V posledních měsících se dotklo zdražování takřka každého z nás, promítá se do cen zboží i služeb a výjimkou nejsou ani ceny skipasů.

Skipasy v České republice zdražily až o čtvrtinu

Rekordní výše inflace a vysoká cena energií se bohužel nevyhnula ani provozovatelům horských středisek, kteří museli přistoupit ke zdražování. Podle prezidenta Asociace lanové dopravy Jakuba Jurečky:

"Zdražení v českých skiareálech se pohybuje okolo 10 až 25 procent."

Lyžaři si však za skipasy nepřiplatí jenom v Česku, ale také v zahraničí, už na konci roku 2022 zvedala alpská střediska ceny skipasů o několik procent. A kolik stojí v plné sezóně jednodenní skipasy v oblíbených českých skiareálech?

  • Skiareál Lipno: 1.190 Kč při nákupu u pokladny
  • Skiareál Černá Hora – Pec: 1.290 Kč při nákupu u pokladny
  • Skiareál Špindlerův Mlýn: 1.590 Kč při nákupu u pokladny
  • Skiareál Karlov: 700 Kč při nákupu u pokladny
brýle na lyže
Skipasy Špindlerův mlýn koupíte online o více než polovinu levněji.

Za skipasy ušetříte při nákupu online

Zaručeným způsobem, jak za lyžování ušetřit, je zakoupení skipasu online. Většina lyžařských areálů totiž nabízí při nákupu online zvýhodněné ceny.

Například v nejoblíbenějším českém skiareálu Špindlerův mlýn koupíte na pokladně jednodenní skipas za 1.590 Kč, pokud byste ho však koupili na Gopass eshopu online, zaplatili byste pouze 750 Kč, takže byste za jednodenní lyžování ušetřili na osobu 840 Kč.

Tip! Hodit se vám bude i článek: Hory v ČR: 15 tipů na nejlepší sjezdovky

Kupte skipas co nejdříve

Dalším způsobem, jak ušetřit za skipasy, je včasné zakoupení permanentky. Některá lyžařská střediska totiž mají takzvaný dynamický tarif, který spočívá v tom, že čím později si skipas koupíte, tak tím je dražší. Obecně také platí, že jsou nejlevnější skipasy na začátku nebo na sklonku sezóny.

Tímto způsobem můžete podle výkonného ředitele Asociace horských středisek ČR Libora Knota ušetřit přibližně 20 % z ceny skipasu.
nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás
Tip! Ať už se chystáte na lyže, snowboard nebo běžky, nezapomeňte na cestovní pojištění. U nás na pár kliknutí pojistíte celou rodinu či skupinu přátel. Jednoduše online.

Vícedenní skipasy většinou vycházejí lépe

Jedete na zimní dovolenou na horskou chatu a plánujete lyžovat hned několik dnů? V tom případě se vám nevyplatí kupovat každý den celodenní skipas, ale ušetříte, pokud zakoupíte vícedenní skipas. Uveďme si to opět na příkladu Špindlerova Mlýna:

Pokud byste koupili na pokladně jednodenní skipas, stál by vás 1.590 Kč, šestidenní skipas aktuálně stojí 8.590 Kč, za den byste tak zaplatili 1.430 Kč, tedy o 160 Kč za den méně.

Tip! Využijte náš checklist ke stažení: Co si vzít na hory v zimě?

Vyplatit se může nákup rodinného skipasu

V případě, že jedete na hory s dětmi, dívejte se i po rodinném vstupném, které je obvykle levnější než samostatné skipasy pro dospělé a pro děti. Například ve skiareálu Karlov:

Na pokladně dospělí zaplatí za celodenní lyžování 700 Kč a děti do 12 let 500 Kč. Pokud by jeli lyžovat dva dospělí a dvě děti, samostatně by zaplatili 2.400 Kč, rodinné vstupné na pokladně za dva dospělé a dvě děti vychází na 2.200 Kč. Ještě o 50 Kč levnější je rodinné vstupné zakoupené online.
lanovka na horách
Kde najdete ty nejlevnější skipasy? Online a při včasném nákupu.

Tip na závěr: Pořiďte si Czech Skipass 2022/2023

Chcete navštívit hned několik populárních českých lyžařských středisek? V tom případě by vaší pozornosti rozhodně neměl uniknout Czech Skipass 2022/2023.

💡
O co se jedná? O lyžařskou celosezónní permanentku, díky které můžete navštívit hned 18 předních skiareálů a lyžovat na 185 kilometrech sjezdových tratí. Cena permanentky, která platí po celou sezónu a je nepřenosná, je 16.990 Kč, snížená cena činí 13.990 Kč.

Skipasy, ať už u nás v České republice nebo za hranicemi, nejsou zrovna levnou záležitostí. Existují však způsoby, jak za skipas ušetřit. Nemalá úspora peněz je spojená například s nákupem permanentek online, nákupem v předstihu nebo zakoupením rodinného vstupné.